07 dec 2015 Van faalangst naar onderneemster met kleur

Lizzie Kamerling - Unique PearlTijdens een gesprek over zichtbaarheid en marketing, vertelde Lizzie Kamerling mij dat zij te maken heeft gehad met hevige faalangst. Dat maakte mij nieuwsgierig! Want ik had een ondernemende vrouw aan de telefoon die duidelijk wist te vertellen wat ze wilde neerzetten in de wereld. Ik vroeg haar of zij haar verhaal wilde delen met andere ondernemende vrouwen en zo zaten we op een maandagochtend samen aan de koffie in Rotterdam.

Passie voor kleur

Van jongs af aan heb ik een passie voor kleur. In mijn opvoeding kreeg ik mee dat ik me beter niet te kleurrijk kon kleden. Ik droeg daarom altijd bescheiden kleuren , maar mijn liefde voor de vrolijke variant bleef altijd ergens in mij aanwezig. Naarmate ik ouder werd,  begon ik steeds meer mijn eigen pad te volgen. Dat was niet altijd even makkelijk, maar mijn innerlijke stem was zo sterk dat ik die niet kon negeren.

Mezelf ontwikkelen

Net als mijn passie voor kleur, had ik een innerlijke drang om te leren, mezelf te ontwikkelen. Van huis uit werd dit niet echt gestimuleerd voor mij als vrouw, maar nadat ik getrouwd  was, greep ik mijn kans om de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) te volgen. Ik had uitgezocht dat de school die het beste bij mij past in Ede stond. Het sprak me aan dat ze, naast de christelijke, ook andere visies deelden, waardoor ik mijn eigen kring kon uitbreiden. Ontwikkeling op meerdere vlakken. Geweldig dus!

Met knikkende knieën in de auto

Alleen…  ik was overal bang voor. Voor mensen, voor beoordeling, voor autorijden. Ik was zo perfectionistisch dat dat tot faalangst leidde. In mijn auto reed ik alleen in mijn eigen buurt. Maar nu moest ik wekelijks naar Ede om mijn lessen te volgen. Mijn drang om te studeren was zo sterk dat ik besloot mijn autorij-angst te overwinnen. Met knikkende knieën ben ik vanaf dat moment elke week in mijn auto gestapt en naar Ede gereden. In mijn eentje. Over de snelweg. Naar school.

Rollenspellen

De sfeer op de school was ontzettend fijn. Maar wat ik me niet had gerealiseerd is dat deze opleiding voor een groot deel bestaat uit rollenspellen, video’s opnemen. En dat je hier ook op getoetst wordt. Achteraf gezien maar goed dat ik dat toen niet wist, dan was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen!

Beoordeling vs Veroordeling 

Het zweet brak me uit toen ik voor een van mijn toetsen een rollenspel moest doen. Mensen die naar me keken hoe ik het deed als student-hulpverlener en mij daar ook nog eens op gingen beoordelen! Op dat moment kon ik niet ervaren dat ze mij beoordeelden en van feedback voorzagen zodat ik verder kon groeien. Beoordeling stond voor mij gelijk aan veroordeling.  Ondanks het oefenen samen met mijn man, ging het tijdens de toets helemaal mis. Ik kreeg een herkansing. Ik sprak mezelf toe dat het niet om veroordelen of afwijzen gaat, maar dat ze er zitten om mij te helpen een betere hulpverlener te worden. Hoewel ik dat nog niet echt kon voelen, hielp het me  over de ergste angst heen en haalde ik de herkansing met mijn hakken over de sloot.

Ik moet dat kunnen

Om praktijkervaring op te doen tijdens de studie, werkte ik bij een instelling waar ik ontzettend veel te maken had met agressie en geweld. Het kwam regelmatig voor dat cliënten fysiek geweld gebruikten naar mij of mijn collega’s. Ik vond dat ik dat moest kunnen, omgaan met geweld. Daarom koos ik voor de baan ondanks mijn angst en bleef ik daar werken ondanks alle ellende die het met zich meebracht. Veel van mijn collega’s vielen uit, omdat ze het niet meer trokken.

Naast mijn studie en werk als hulpverlener in deze heftige omgeving, had ik een eigen webshop met cosmetica. Bovendien ben ik moeder van drie kinderen. Dat zijn een hoop ballen om in de lucht te houden. Maar ook dat moest ik gewoon kunnen.

Niet stressbestendig

Uiteindelijk merkte ik dat de combinatie van mijn proces van angsten overwinnen, een studie, twee banen en een gezin met drie kinderen zijn tol begon te eisen. Ik kreeg lichamelijke klachten en werd ziek. Aansluitend op mijn ziekte had ik twee weken vakantie. Bij terugkeer op werk kreeg ik te horen dat ik geen vaste aanstelling kreeg, maar een jaarcontract. Een jaar later werd mijn contract niet verlengd. Ik was niet stressbestendig genoeg, vonden ze.

Moet ik ALLES?

Ik besloot hulp te zoeken. Ik wilde leren hoe ik beter met mijn energie kon omgaan, prioriteiten stellen. En ik zette mijn studie op een lager pitje. Moest ik eigenlijk wel alles?

Ik vroeg me af of dit wel mijn pad was. Ik besloot dat als ik op 1 oktober een nieuwe baan zou hebben, ik op de goede weg zat. Zou dit niet zo zijn, dan moest ik een ander pad kiezen. Ruim voor de cruciale datum van 1 oktober vond ik een nieuwe baan en ik kon mijn studie tijdig afronden.

Wat wil ik?

Na mijn studie ben ik gaan nadenken over hoe ik mijn passie voor mensen, mijn drive om mensen te motiveren en in hun kracht te zetten, mijn passie voor kleuren en het enthousiasme dat ik inmiddels had voor het geven van workshops, zo kon inzetten dat het in één pakket gegoten kon worden. Ik had interesse in het ondernemerschap en nadat ik alle puzzelstukjes bijelkaar had gezet, besloot ik imagocoach te worden.

Worden wie je hoort te zijn

Mijn eigen proces gaf mij de inspiratie om mensen te helpen worden wie ze horen te zijn. Veel vrouwen laten dit niet zien. Ik kom vaak vrouwen tegen die een droom hebben en het daarbij laten. Het is tenslotte maar een droom. Ik geloof dat je die waar kunt maken.

Leef voluit

Ik ben opgevoed met het idee dat ik me bescheiden moest kleden. En dat het voor mij niet nodig was om door te studeren. Ik weet nu hoe belangrijk is om voluit te leven en je droom achterna te gaan. Maak het waar! Mijn faalangst en onzekerheid heb ik grotendeels overwonnen.  Ik geloof dat de wereld er anders uit zou zien als meer vrouwen hun potentie kennen en benutten. Ik wil als imagocoach mijn ervaring delen om onzekere vrouwen te helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en hun hart te volgen.

Wat wil je aan anderen meegeven?

Verloochen jezelf niet! Luister naar je hart en volg je dromen, make them happen! En als het niet vanzelf gaat, ga dan op zoek naar mensen die je daarbij kunnen ondersteunen. Geef het niet op.

Meer over Lizzie vindt je op haar website www.uniquepearl.nl

 

Op de valreep nog een speciaal ledenaanbod

Ga aan de slag met je zichtbaarheid als ondernemende vrouw en neem deel aan het programma “Wees jezelf, op je BEST!”
Je ontvangt tijdens het eendaagse programma in de verschillende workshops kleuradvies, stijladvies en make-upadvies. Speciaal bedoeld voor vrouwen die graag met hun uitstraling aan de slag willen en meer zichtbaar willen worden!

Als lid van EmPOWERme mag je deelnemen aan het programma voor € 99,00 in plaats van € 109,00. Deze vroegboekkorting geldt t/m 31 december 2015. Meldt je je na 1 januari 2016 aan, krijg je een speciale EmPOWERme korting en betaal je slechts € 129,00 in plaats van € 149,00.

Vergeet niet de actiecode EMPOWERME te vermelden bij je inschrijving!

Wil je meer weten of aanmelden?
Ga naar http://www.uniquepearl.nl/programma-s/wees-jezelf-op-je-best/


The following two tabs change content below.
Avatar of Tamara Heskes
Marketing & Communicatie Adviseur | Founder EmPOWERme |
Avatar of Tamara Heskes

Laatste berichten van Tamara Heskes (toon alles)

Geef een reactie

Login with your Social ID

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *