12 apr 2015 Netwerken? Niks voor mij! #EmpowerMyBusiness

ID-10086257Netwerken? Niks voor mij

Netwerken, brrr, de term alleen al leverde me veel jeuk en spanning op. Ik kan soms best introvert zijn en op een plek met onbekenden waar ik het gevoel had mezelf te moeten verkopen voelde ik me vooral ongemakkelijk en warm. Sinds ik heb losgelaten dat netwerken op speciale momenten en speciale plekken moet gebeuren gaat het een stuk beter met me ;-) .

Anytime, Anyplace, Anywhere

Netwerken doe je namelijk altijd en overal. Niet alleen met een visitekaartje in je hand op een borrel, maar ook wanneer je staat te praten met de buurman, een moeder op het schoolplein, de collega van je beste vriendin op een verjaardagsfeestje enzovoorts. Netwerken is gewoon praten met iemand anders, aftasten of je een klik hebt. Mensen die elkaar kennen en mogen zijn vaker bereid om die ander te helpen. Dus je hoeft niet altijd als een malle te pitchen wat je doet en te roepen dat je benieuwd bent wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Er hoeft niet meteen een deal gesloten te worden (dat kan ook vaak niet eens). Maar wat dan wel? Hieronder wat tips om de drempel te verlagen en het plezier te verhogen.

Beke150
Tip 1:
Laat alle gedachten rondom netwerken die je belemmeren lekker gaan. Pak een wekker, pen en papier. Neem 5 minuten, schrijf al lastige gedachten op. Neem dan nog eens vijf minuten en schrijf er naast wat een helpende gedachte voor je is.

Tip 2:
Als je het spannend vindt om tegen onbekenden te praten, dan zit er maar èèn ding op. Oefenen. Dat kan overal, in de supermarkt tegen de cassière of op straat gewoon maar eens iemand groeten. Als je er echt hartkloppingen van krijgt, vraag dan een vriendin of je partner (in ieder geval iemand bij wie je je relaxed voelt) om met je te oefenen. Gewoon een paar keer bepaalde zinnen uitspreken, je voorstellen bijvoorbeeld, kan helpen om de drempel te verlagen.

Tip 3:
Mensen doen zaken met mensen die ze leuk vinden. Je netwerkgesprek hoeft dus niet puur over werk te gaan. Sterker nog, het is veel fijner en leuker als je elkaar meer leert kennen op persoonlijk vlak. Wanneer je bijvoorbeeld erachter komt dat je allebei van hardlopen houdt, dan schept dat meteen een gevoelsmatige band en je hebt een onderwerp waar je allebei enthousiast over kunt praten. Je onthoudt beter wie de ander is en hebt een aanknopingspunt voor een nieuw gesprek wanneer je elkaar weer tegenkomt, dat is veel fijner en makkelijker dan alleen maar te weten dat iemand financial controller is.

Tamara HeskesBonustip van Tamara : Dump je pitch!
“Bij netwerken en profileren denken veel mensen direct aan pitchen; kort en krachtig vertellen wat je doet. Je wilt jezelf immers presenteren en mensen laten weten dat jij er bent en wat je te bieden hebt. Dit geldt vast niet voor iedereen, maar mijn ervaring is dat het onnatuurlijk voelt om een soort standaard riedeltje op te zeggen of aan te horen. Tijdens een netwerkbijeenkomst gaat het niet om deals sluiten, maar om je netwerk verder uitbreiden. Het draait dus om goede relaties aangaan en opbouwen. En dat lukt niet als je met een half oor luistert en vooral je eigen verhaal wilt houden. Mijn tip is: dump je pitch! Ga voor een oprecht en open gesprek. Luister zonder al bezig te zijn met je reactie en stel vragen.  Verwacht geen directe resultaten in de vorm van een deal of aanbeveling en probeer het niet te forceren. Kijk eerst waarmee jij de ander kunt helpen en hoe je waarde kunt bieden. Dan komt jouw toegevoegde waarde vanzelf naar voren. En bovendien zul je je veel meer ontspannen voelen in het gesprek.”

Uitsmijter

Als uitsmijter nog een Leestip: Borrelbabbelen van Hugo Vos, leest makkelijk weg en staat vol praktische tips en trucs.

Zo dames, veel netwerkplezier vandaag. Gaat heen en netwerkt erop los ;-) Heb je nog vragen, je kan me altijd mailen of ze in de EmPOWERme Facebookgroep stellen.

Over de gastschrijver: Beke Olyrhook
Als trainingsacteur helpt Beke professionals om hun communicatieskills in de breedste zin van het woord te verbeteren door hen te laten ervaren wat een andere manier van communiceren doet. Meer weten over Beke en haar werk? Ga naar www.bekeolyrhook.nl

Over EmpowerMyBusiness:
In deze blogserie beantwoord ik vragen uit de EmPOWERme community, samen met deskundigen uit het netwerk.
Heb jij ook een vraag over hoe je meer uit je netwerk kunt halen? Stel ze in de EmPOWERme Facebookgroep  of via Twitter.

Image courtesy of Ohmega1982 at FreeDigitalPhotos.net

The following two tabs change content below.
Avatar of Tamara Heskes
Marketing & Communicatie Adviseur | Founder EmPOWERme |
Avatar of Tamara Heskes

Laatste berichten van Tamara Heskes (toon alles)

Geef een reactie

Login with your Social ID

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *